Tuesday 29 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(1)

M10 - Terjemahan Resipi (1)

   

HAWA                                                  IZZATIE

196643                                                   198060


Mi Sup Ayam Enak

Gabungan beberapa resipi yang saya buat selama bertahun-tahun untuk menjadikan sup yang hangat dan enak ini. Sesuai dinikmati pada hari yang panas, untuk anda yang kurang sihat, atau apa sahaja. Saya kadang-kadang menyediakan menu ini dengan kentang lecek juga! Semakin banyak tepung pada pasta yang anda uli, semakin pekat sup anda.

 

Bahan

§  10 cawan air

§  1 daun bawang, dibahagi dua

§  1 lobak merah, dibelah dua

§  1 (3 inci) bahagian halia segar, dikupas

§  1 sudu teh lada hitam keseluruhan

§  2 bahagian bahagian dada ayam, kulit dibuang

§  2 ⅓ cawan tepung serba guna

§  ⅛ garam teh

§  2 biji telur, pukul

§  1 sudu mentega

§  ⅓ cawan susu, atau mengikut keperluan

§  2 ketul kiub ayam, hancur

§  3 sudu besar halia segar yang dicincang halus

§  ¾ cawan lobak merahyang dikupas dan dihiris

§  1 cawan saderi dihiris

§  ¼ cawan tepung jagung

§  ¼ cawan air sejuk

 

Arahan Penyediaan

 

·         Langkah 1

Tuangkan 10 cawan air ke dalam periuk sup besar di atas api yang besar dengan daun bawang, lobak merah yang dibelah dua,potongan halia, dan biji lada.

 

·         Langkah 2

Didihkan, perlahankan api dan masukkan dada ayam ke dalam kuahnya.

 

·         Langkah 3

Tutup periuk dan renehkan campuran sehingga ayam dimasak hingga empuk, 20 hingga 30 minit.

 

·         Langkah 4

Semasa kuah mendidih, pukul tepung bersama garam dalam mangkuk; pukul telur, mentega, dan susu secukupnya untuk membuat adunan yang pekat.

 

·         Langkah 5

Kacau adunan di dalam mangkuk hingga rata dan sedikit pekat, kira-kira 5 minit; pindahkan ke mangkuk, tutup dengan kain, dan biarkan ia berehat selama 10 minit.

 

·         Langkah 6

Ulikan adunan mi di atas permukaan tepung hingga anada mendapat ketebalan yang diinginkan (tebal 1/4 hingga 1/8 inci); potong.

 

·         Langkah 7

Keluarkan dada ayam, pindahkan ke piring, dan biarkan sejuk. Apabila sejuk, angkat tulang dan carikkan daging dengan garpu.

 

·         Langkah 8

Tiriskann kuahnya; asingkan daun bawang, lobak merah, potongan halia, dan biji lada.

 

·         Langkah 9

Masukkan sup yang telah ditiris ke dalam periuk sup besar, didihkan dan perlahankan api hingga sederhana hingga rendah. Masukkan kiub ayam, 3 sudu besar halia cincang, 3/4 cawan lobak merah dihiris, dan saderi sehingga kiub larut. Didihkan sehingga lobak merah lembut (kira-kira 30 minit).

 

·         Langkah 10

Masukkan perlahan-lahan mi, sedikit demi sedikit. Biarkan kuah mendidih dan masak sehingga mi lembut, kira-kira 10 minit.

 

·         Langkah 11

Pukul tepung jagung dan 1/4 cawan air hingga sebati;  masukkan campuran ke dalam sup dan reneh hingga pekat, kira-kira 3 minit. Sekiranya menginginkan sup yang lebih pekat, tambah campuran tepung jagung. Masukkan ayam dan sedia untuk dihidangkan.

 

Fakta Nutrisi

Setiap Hidangan:

240 kalori; 12.6g protin; 37.2g karbohidrat; 4.1g lemak;  68.1mg kolestrol; 410mg sodium.

 

Rujukan :

https://www.allrecipes.com/recipe/220092/comforting-chicken-noodle-soup/


BUKTI KEHADIRAN: SITI HAWA BINTI MOHD NOOR (196643)



No comments:

Post a Comment

BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

Assalamualaikum wbt… Hai semua. Cek nak habaq sikit, ni last tugasan untuk subjek penterjemahan berbantukan komputer. Seronok bak hang. Tapi...