M10 - Terjemahan Resipi (1)
HAWA IZZATIE
196643 198060
Mi Sup Ayam Enak
Gabungan beberapa resipi yang saya buat selama bertahun-tahun untuk menjadikan sup yang hangat dan enak ini. Sesuai dinikmati pada hari yang panas, untuk anda yang kurang sihat, atau apa sahaja. Saya kadang-kadang menyediakan menu ini dengan kentang lecek juga! Semakin banyak tepung pada pasta yang anda uli, semakin pekat sup anda.
Bahan
§ 10
cawan air
§ 1
daun bawang, dibahagi dua
§ 1
lobak merah, dibelah dua
§ 1
(3 inci) bahagian halia segar, dikupas
§ 1
sudu teh lada hitam keseluruhan
§ 2
bahagian bahagian dada ayam, kulit dibuang
§ 2
⅓ cawan tepung serba guna
§ ⅛
garam teh
§ 2
biji telur, pukul
§ 1
sudu mentega
§ ⅓
cawan susu, atau mengikut keperluan
§ 2
ketul kiub ayam, hancur
§ 3
sudu besar halia segar yang dicincang halus
§ ¾
cawan lobak merahyang dikupas dan dihiris
§ 1
cawan saderi dihiris
§ ¼
cawan tepung jagung
§ ¼
cawan air sejuk
Arahan Penyediaan
·
Langkah 1
Tuangkan 10
cawan air ke dalam periuk sup besar di atas api yang besar dengan daun bawang,
lobak merah yang dibelah dua,potongan halia, dan biji lada.
·
Langkah 2
Didihkan, perlahankan
api dan masukkan dada ayam ke dalam kuahnya.
·
Langkah 3
Tutup
periuk dan renehkan campuran sehingga ayam dimasak hingga empuk, 20 hingga 30
minit.
·
Langkah 4
Semasa kuah
mendidih, pukul tepung bersama garam dalam mangkuk; pukul telur, mentega, dan
susu secukupnya untuk membuat adunan yang pekat.
·
Langkah 5
Kacau
adunan di dalam mangkuk hingga rata dan sedikit pekat, kira-kira 5 minit; pindahkan
ke mangkuk, tutup dengan kain, dan biarkan ia berehat selama 10 minit.
·
Langkah 6
Ulikan
adunan mi di atas permukaan tepung hingga anada mendapat ketebalan yang
diinginkan (tebal 1/4 hingga 1/8 inci); potong.
·
Langkah 7
Keluarkan
dada ayam, pindahkan ke piring, dan biarkan sejuk. Apabila sejuk, angkat tulang
dan carikkan daging dengan garpu.
·
Langkah 8
Tiriskann
kuahnya; asingkan daun bawang, lobak merah, potongan halia, dan biji lada.
·
Langkah 9
Masukkan sup
yang telah ditiris ke dalam periuk sup besar, didihkan dan perlahankan api
hingga sederhana hingga rendah. Masukkan kiub ayam, 3 sudu besar halia cincang,
3/4 cawan lobak merah dihiris, dan saderi sehingga kiub larut. Didihkan
sehingga lobak merah lembut (kira-kira 30 minit).
·
Langkah 10
Masukkan
perlahan-lahan mi, sedikit demi sedikit. Biarkan kuah mendidih dan masak
sehingga mi lembut, kira-kira 10 minit.
·
Langkah 11
Pukul
tepung jagung dan 1/4 cawan air hingga sebati; masukkan campuran ke dalam sup dan reneh
hingga pekat, kira-kira 3 minit. Sekiranya menginginkan sup yang lebih pekat, tambah
campuran tepung jagung. Masukkan ayam dan sedia untuk dihidangkan.
Fakta Nutrisi
Setiap
Hidangan:
240 kalori; 12.6g protin; 37.2g
karbohidrat; 4.1g lemak; 68.1mg
kolestrol; 410mg sodium.
Rujukan :
https://www.allrecipes.com/recipe/220092/comforting-chicken-noodle-soup/
No comments:
Post a Comment