M10 - Terjemahan Resipi (2)
HAWA IZZATIE
196643 198060
Parmesan Ayam
Parmesan ayam versi saya sedikit berbeza daripada yang mereka lakukan di
restoran, dengan kurang sos dan kerak yang lebih rangup.
Bahan
4
bahagian dada ayam tanpa kulit dan tanpa tulang
garam dan lada hitam yang baru digiling
secukup rasa
2 biji telur
1 cawan serbuk roti
panko, atau lebih mengikut keperluan
½ cawan keju Parmesan
parut
2 sudu tepung serba
guna, atau lebih jika diperlukan
1 cawan minyak zaitun
untuk menggoreng
½ cawan sos tomato
yang disediakan
¼ cawan mozzarella
segar, potong kiub kecil
¼ cawan selasih segar
cincang
½ cawan keju
provolone parut
¼ cawan keju Parmesan
parut
1 sudu minyak zaitun
Cara-cara memasak
·
Langkah 1
Panaskan oven
hingga 450 darjah F (230 darjah C).
·
Langkah 2
Letakkan dada
ayam di antara dua kepingan plastik berat (beg beku yang dapat ditutup semula
berfungsi dengan baik) di permukaan yang rata dan padat. Tumbuk ayam dengan
kuat dengan bahagian halus palu daging dengan ketebalan 1/2 inci. Perasakan
ayam dengan garam dan lada.
·
Langkah 3
Pukul telur
dalam mangkuk dan ketepikan.
·
Langkah 4
Campurkan
serbuk roti dan 1/2 cawan keju Parmesan dalam mangkuk yang terpisah, sisihkan.
·
Langkah 5
Letakkan
tepung ke dalam ayak atau saringan; taburkan ke atas dada ayam, ratakan pada
kedua-dua bahagian dada ayam.
·
Langkah 6
Celupkan dada
ayam bersalut tepung ke dalam telur yang dipukul. Pindahkan dada ayam ke
campuran serbuk roti, tekan remah ke kedua sisi. Ulangi untuk setiap dada ayam.
Ketepikan dada ayam tepung roti selama lebih kurang 15 minit.
·
Langkah 7
Panaskan 1
cawan minyak zaitun dalam kuali besar dengan api sederhana-tinggi sehingga mula
berkilau. Masak ayam hingga keemasan, kira-kira 2 minit di setiap sisi. Ayam
akan selesai memasak di dalam ketuhar.
·
Langkah 8
Masukkan ayam
ke dalam pinggan serbuk penaik dan tutup setiap dada ayam dengan kira-kira 1/3
cawan sos tomato. Lapisi setiap dada ayam dengan jumlah keju mozzarella,
kemangi segar, dan keju provolone. Taburkan 1 hingga 2 sudu besar keju Parmesan
di atas dan gerimis dengan 1 sudu minyak zaitun.
·
Langkah 9
Bakar di
dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga keju keperangan dan berbuih, dan
dada ayam tidak lagi berwarna merah jambu di tengahnya, 15 hingga 20 minit.
Termometer baca segera yang dimasukkan ke tengah mestilah membaca
sekurang-kurangnya 165 darjah F (74 darjah C).
Nota Masak:
Gunakan sos tomato
yang berkualiti tinggi untuk hasil akhir yang lebih baik. Anda boleh
menggantikan pesto atau herba Itali kering pilihan anda dengan selasih, atau
menghilangkannya sepenuhnya. Sekiranya menggunakan mozzarella segar, potong
menjadi kiub dan bukannya mencincangnya.
Fakta pemakanan
Setiap
hidangan:
471 kalori; protein 42.1g; karbohidrat 24.8g;
lemak 24.9g; kolesterol 186.7mg; natrium 840.3mg. Pemakanan Penuh
Rujukan:
https://www.allrecipes.com/recipe/223042/chicken-parmesan/
BUKTI KEHADIRAN: SITI HAWA BINTI MOHD NOOR (196643)
No comments:
Post a Comment